Noorwegen

Noorwegen is een enorm groot land, dunbevolkt, en met een, naar men zegt, goed geregelde gezondheidszorg.

Wat ik uit ervaring weet is dat die gezondheidszorg gesmeerd verloopt, technisch, maar dat er een enorme achterstand is met bijvoorbeeld Nederland, wat betreft de geestelijke zijde van de zieke mens. De begeleiding of nazorg is gebaseerd op die beperkte visie, de visie dat een mens een lichaam is en een brein heeft dat met medicijnen gemanipuleerd kan worden. Onderdrukken werkt, denkt men. Dat dit niet werkt blijkt uit de enorme nog steeds groeiende aantallen depressieve mensen in Noorwegen. Je komt ook niet van die medicijnen af. Er wordt geen echte aandacht besteed aan eenmaal voorgeschreven medicatie, men weet niet wat men eigenlijk als resultaat verwacht. Zo lijkt het. Ik weet dit vanuit zeer betrouwbare bron en mijn eigen observaties en informatie van Noren, patiënten. Ook mijn eigen ervaring met de gezondheidszorg in Noorwegen draagt bij tot het kunnen concluderen dat Noorwegen ver achter loopt mbt geestelijke en dus ook werkelijk goede lichamelijke gezondheidszorg.

Volledigheidshalve wil ik hier aan toevoegen dat het door mij als een absolute luxe ervaren wordt dat in iedere dokterspraktijk er een onderzoekstoel is, die qua techniek en dus comfort een angst- en pijnloos inwendig onderzoek kan garanderen. Ik heb in Nederland helaas anders ervaren.

Dit als inleiding op het gegeven ouder worden en de zorg voor ouderen. Hier in Noorwegen bestaan alleen bejaardenhuizen zoals Nederland die had. Er is ook een vorm van aanleunwoningen, maar dat is niet zo goed geregeld als in Nederland. Deze conclusie is gebaseerd op wat er in de omgeving hier bestaat, is. Ik heb gezocht via Noorse zoektermen naar woongroepen voor ouderen, maar die zijn er niet. Hier in Noorwegen is het ook nog een soort van traditie dat ouderen bij kinderen inwonen. De meeste ouderen wonen nog in hun eigen huis, tot het echt niet meer kan. En dan zijn ze echt oud.

 

Conclusie: Nederlanders die in Noorwegen een woongroep zouden willen starten raad ik dit af. Het is hier te koud voor ouderen. Oudere Noren die het betalen kunnen gaan dan ook naar een warm land, gedurende de lange winterperiode. Nederlanders die dit toch willen omdat zij sportief zijn ingesteld, van wintersport houden, van hiken en biken in de zomer, vissen: er staan volop lege huizen, grote huizen, in Noorwegen. De leegloop van het platteland is er de oorzaak van. Jongeren willen in de stad wonen.

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.