Gepensioneerd, buitenland, de belastingdienst en C.A.K.

.

Als gepensioneerde Nederlander in het buitenland gaan wonen kan belastingtechnische problemen geven en om dubbele taxatie te voorkomen is het een goede zaak eerst schriftelijk contact op te nemen met de belastingdienst van beide landen. Mijn eigen ervaring heeft geleerd dat Nederland en Noorwegen baliemedewerkers en inspecteurs hebben bij Belastingdienst Buitenland die niet weten hoe het precies in elkaar steekt. Hun excuus is dat zij niet alles kunnen weten. Het probleem is echter dat in plaats van het advies te geven een brief te schrijven naar een inspecteur die het tot in alle details weet, of een website aan te reiken, baliemedewerkers antwoorden gaan zoeken (terwijl u aan de lijn bent) op hun eigen website, op vragen waar zij totaal geen kennis over hebben, en dus maar met foute of slechts minimale informatie komen, waarvan je uitgaat dat het klopt. Men gedraagt zich over het algemeen gehaast, en men raakt zelfs geïrriteerd wanneer je voorstelt hen de tijd te geven het te bestuderen en dan terug te bellen, want nee, “we weten het wel hoor, mevrouw.” Niet dus! Ze verdienen zelfs geld met het verstrekken van foute of onvolledige informatie. Het wordt een waar gekkenhuis wanneer je ervan uitgaat dat het klopt wat men zegt.

Aangezien de gezondheidszorg via C.A.K. geregeld wordt en dit bij voorbaat van uw pensioen wordt ingehouden (ongeacht in welk land u woont!, dit wist men bij het ministerie van financiën NIET) en ook in het buitenland gezondheidszorgkosten aan belastingen gekoppeld zijn is het noodzaak hierover duidelijkheid te hebben, voor u met zeer kwalijke gevolgen geconfronteerd wordt, achteraf, en u de hele zaak dus zelf moet gaan oplossen, zoals ik.

Niemand was/is op de hoogte. Ook de pensioenfondsen niet. Ook belastingkantoren met afgestudeerde administrateurs niet. Daarom: schrijf. Houd een logboek bij van alles wat u heeft ondernomen, iedereen die u belt, welk nummer, datum, tijd, wie u aan de lijn heeft gehad (noteer de naam, vraag de naam gerust nog eens indien het niet duidelijk is) alles wat u schrijft en heeft verzonden. Stuur aangetekende brieven. Dan heeft u bewijzen en kunt u anderen confronteren met een en ander. De ministeries gaan niet ZELF met elkaar in overleg. Leg een map aan met kopieën van verzonden brieven en brieven die u ontvangt. Schrijf altijd een datum in de te verzenden brief.