Jane Fonda wil een nieuw beeld van derde levensfase creëren

Bron: Loge voor evolutie in persoonlijk en zakelijk leiderschap

Vijftigplussers zijn tegenwoordiger actiever, gezonder, gelukkiger en fitter dan onze voorouders. Bekende filmster en fitness-supporter Jane Fonda is nu vooral voorvechtster van de derde levensfase. Ouderom zou niet langer verbonden mogen zijn met een neergaande lijn maar met een weg omhoog. ‘Er is geen garantie dat we gezond ouder worden, maar we kunnen ons wel blijven ontwikkelen.’

*

De 3e levensfase

De periode tussen je 55ste en 70ste levensjaar is de derde levensfase. De jeugd geldt als eerste en de volwassenheid als tweede. Begint nu de neerwaartse spiraal of ervaar je de omwenteling naar een nieuwe tijd met eigen mogelijkheden en kansen? In hoeverre laat je je gezondheid je leven bepalen? Ga je nog met de moderne tijd mee? Na je 55ste verandert je leven ingrijpend en niet alleen door de eindigheid van het leven. Dus kun je niet meer eindeloos wachten met initiatieven. Je kijkt terug op je leven. Je ziet je levenspad in een nieuw perspectief en kunt frustraties uit het verleden loslaten. Je raakt minder gehecht aan status, voelt minder de druk om te presteren en je ontwikkelt een bredere kijk. Deze persoonlijke veranderingen kunnen je ertoe brengen andere kanten van jezelf aan te spreken.
Vanuit die persoonlijke transformatie ontwikkel je een nieuwe levensstijl, waarbij je kunt kiezen uit meerdere varianten. Je kunt volledig mee willen doen met de moderne tijd en je met hedendaagse vraagstukken bezighouden. Je kunt er ook voor kiezen om meer vast te houden aan datgene wat jou in je leven tot nu toe het meest eigen is geworden. De mix tussen deze leefstijlen is voor ieder weer anders.

 

Jane Fonda

Jane Fonda betoogt dat de laatste drie decennia van het leven evenveel verschillen van midlife als midlifevan kindertijd. ‘Er is geen garantie dat we gezond ouder worden, maar de menselijke geest kan zich blijven ontwikkelen’, houdt de 74-jarige actrice en gezondheidsgoeroe haar publiek voor. ‘Je kunt jezelf bevrijden van je verleden, je kunt je relaties met je omgeving verbeteren. Dat kan allemaal in de derde levensfase van je leven als vijftigplusser. Je hebt de vrijheid om jezelf te bevrijden van alle lasten die je leven zwaar maken, je kunt nieuwe wegen ontdekken, je kunt nieuwe relaties aangaan. Als we deze weg gaan als we ouder worden, worden er nieuwe weefsels in het brein aangemaakt. Als we dát doen en onszelf opnieuw uitvinden zullen we een voorbeeld zijn voor de jongere generatie. Dan hebben we een nieuw beeld van ouderdom gecreëerd’, zegt een bevlogen Jane Fonda.

Eigenlijk is het verhaal van Jane Fonda niks nieuws onder de zon, maar een nieuw beeld van ouderen is wel gewenst. Bekijk onderstaande video van TED Talks.

*

*

*

Oorspronkelijk artikel: Jane Fonda wil een nieuw beeld van derde levensfase creëren