Kunst

In dit hoofdstuk wordt Kunst door of over ouderen tentoongesteld via links, en aangehechte bladzijden.  Dit hoofdstuk blijft zich dus uitbreiden.

.

.

Shishkin

Uitgelichte afbeelding: deel van “At the edge of the pine forest, 1897”, geschilderd door Ivan Shishkin. Volledige afbeelding 

Dit schilderij laat een oudere man in een rijtuig zien. Hoewel ik dit, het oudere, eigenlijk niet kan zien zegt de manier waarop hij in het rijtuig zit mij dit. Er gaat een rust uit van én rijtuig én paard én hem. Een jongere man zit zo niet, is onbesuisd en galoppeert liever. 

Hij staat stil, op een kruispunt van wegen, temidden van uitgestrekte korenvelden met rijpe aren, en kan tot aan de verre horizon wegkijken. Het is einde zomer, augustus, want koren is rijp in augustus. Dat de aren rijp zijn zie je aan de top: ze buigen naar beneden. Er komt een ander jaargetijde.

Vandaar dat het hier in dit blog over levensfasen past. De herfst nadert in ons leven, of is er al, of we hebben die al achter ons liggen. De zomer is voorbij, maar de oogst is groot, er is overvloed aan emotionele rijkdom. De zon schijnt, brengt licht en kleur. Bijzonder is dat dit schilderij een jaar voor de dood van Shishkin is geschilderd. Heeft hij onbewust zichzelf geschilderd?

Het schilderij is lang in familiebezit geweest, maar is vorig jaar voor 2.000.000,00 Dollar verkocht bij Sotheby’s in Londen.

Ivan Shishkin is een wereldberoemde Russische landschapsschilder die leefde van 1832 tot 1898. Hij werd dus 66 jaar, voor die tijd een hoge leeftijd. Hij schilderde reusachtig grote doeken, meters hoog en breed. Ik heb zijn werk kunnen bewonderen tijdens de tentoonstelling “Het Russische Landschap” (Groninger Museum, december 2003 – mei 2004). Zijn kunst is zo realistisch en ruimtelijk dat je er zo in zou kunnen stappen. De muur waartegen het hangt lijkt geen muur meer, maar “buiten”, Rusland.

.

.