Evolutionair leiderschap

.

.

Inzichten voor zinvolle [zelf] evolutie binnen het kader van de veroudering

De website van Loge21 is een bron van inspiratie, wijsheid en inzichten. Men schrijft: “Via de processen van het leven groei je. Het doel van evolutie is bewustzijn te ontwikkelen, dat wil zeggen wijsheid uit ervaringen te verwerven. Er valt nog heel wat te doen in onze wereld. Verbeteringen zijn nodig, er is behoefte aan ruimer begrip, meer samenwerking en met elkaar delen op een ruimere schaal. En sommigen zijn al opgeklommen en klimmen al op naar grotere hoogten, zij zijn de evolutionaire pioniers.”

Over Levensfase 3 schrijft men:

De periode tussen je 55ste en 70ste levensjaar is de derde levensfase. De jeugd geldt als eerste en de volwassenheid als tweede. Begint nu de neerwaartse spiraal of ervaar je de omwenteling naar een nieuwe tijd met eigen mogelijkheden en kansen? In hoeverre laat je je gezondheid je leven bepalen? Ga je nog met de moderne tijd mee? Na je 55ste verandert je leven ingrijpend en niet alleen door de eindigheid van het leven. Dus kun je niet meer eindeloos wachten met initiatieven. Je kijkt terug op je leven. Je ziet je levenspad in een nieuw perspectief en kunt frustraties uit het verleden loslaten. Je raakt minder gehecht aan status, voelt minder de druk om te presteren en je ontwikkelt een bredere kijk. Deze persoonlijke veranderingen kunnen je ertoe brengen andere kanten van jezelf aan te spreken.
Vanuit die persoonlijke transformatie ontwikkel je een nieuwe levensstijl, waarbij je kunt kiezen uit meerdere varianten. Je kunt volledig mee willen doen met de moderne tijd en je met hedendaagse vraagstukken bezighouden. Je kunt er ook voor kiezen om meer vast te houden aan datgene wat jou in je leven tot nu toe het meest eigen is geworden. De mix tussen deze leefstijlen is voor ieder weer anders.”  

Bron: “Loge21” (De tekst die ik oorspronkelijk overnam van de website is niet meer vindbaar, en dus heb ik een link naar een ander verhaal op de website van Loge21 toegevoegd.)

.

.

Mijn eigen visie en aanvullingen:

Natuurlijk, evenwichtig, en gezond leiderschap

  •  …is nodig om een woongroep te kunnen opzetten, de juiste mensen om je heen te verzamelen, een bestuur te vormen, en regelgeving te creëren waardoor het woonproject levensvatbaar wordt, en blijft.
  • …is nodig zelfs wanneer je alleen woont, als leidinggevende aan je eigen leven.
  • …over je eigen leven is nodig zelfs in de allerbeste relatie, in de meest fantastische vriendenkring.
  • …is nodig in gesprekken met mensen in de gezondheidszorg, de overheid.
  • …blijft nodig in het eigen gezin. Ook wanneer kinderen volwassen worden en zijn, gaat leiderschap door, maar verandert.

 

*

.

.