Oubliette (2008)

 

“Oubliette” is de titel van een korte Nederlandse film[1], geschreven, geregisseerd en ge-edit door Jurjen Blick. Oubliette gaat over een heel lief, zacht, intelligent meisje, dat ouder werd, maar haar kind zijn nooit verloor (als metafoor voor haar bewuste diepere zelf), altijd zichzelf bleef dus, echt, en altijd bleef doorgaan met communiceren, ook al werd dit meisje dement. Het communiceren veranderde, en het is niet zij die niet begreep, maar degenen die met haar zijn, om haar heen zijn. Ze wordt gezien als dement en behandeld als dement, omdat ze dingen vergeet. Dus wordt ze betutteld, iemand die niets meer snapt. De mensen in haar omgeving zijn haar niet kwijt, zij is wel hén kwijt: ze kunnen haar niet bereiken met hun beperkte communicatiemiddelen. Oubliette leert ons wat non-verbale communicatie is. Wat contact is. Dat demente ouderen niet gek zijn, maar dat de moderne mens (degene die leeft vanuit zijn denken, zijn hersenfuncties) communicatie-arm is. Dat zielen elkaar herkennen en blijven herkennen, ook al weten ze de naam niet meer die de maatschappij (die gebaseerd is op denken, niet op voelen) hen ooit gaf.

.

Jurjen Blick

Jurjen Blick werd geboren in 1972.[2] Hij besloot om op 13-jarige leeftijd filmmaker te worden. Vier jaar later werd hij toegelaten tot de Nederlandse Filmacademie. Na zijn afstuderen besloot hij filosofie te studeren en begon hij als editor en director TV-programma’s en films.  Jurjen Blick heeft als film-editor 18 credits op zijn naam staan, als film-director 7, en als film-writer 8.[3]

Stuk

De VPRO publiceerde een artikel over een nog niet uitgezonden TV-documentaire, genaamd Stuk.[4] Er zijn in totaal vier uitzendingen van 50 minuten, te zien vanaf woensdag 23 januari, 20.25 uur op NPO 2. De TV-documentaire is geschreven, geregisseerd en ge-edit door Jurjen Blick.[3]

Een vierdelige docuroman [5]
Hoewel het gaat om een documentaireserie, liet regisseur Jurjen Blick (eerder regisseur van De hokjesman) zich voor Stuk vooral inspireren door speelfilms, dramaseries en romans:

‘Ik hou ervan om de manier van vertellen die je kent uit speelfilms en dramaseries los te laten op echte verhalen en echte mensen. Dat is ingewikkeld, omdat je als maker natuurlijk afhankelijk bent van wat er in de werkelijkheid gebeurt en je nooit precies kunt voorspellen welke ontwikkeling je personage door zal maken. Maar het blijkt heel goed mogelijk om de grenzen flink op te rekken door veel stijlmiddelen uit de fictie te gebruiken in de vertelling en tegelijkertijd volkomen trouw te zijn aan de werkelijkheid.’

De Hokjesman

De Hokjesman is terug te kijken via videos in een video- speellijst, met in de speellijst-informatie tevens alle links naar alle uitzendingen van De Hokjesman in “Uitzending Gemist”, en verder is er een door mij geschreven artikel in mijn blog “Allerlei”.

Pauw

In aflevering 13, seizoen 1, van “PAUW”, van 17 september 2014, is een fragment te zien waarin Michael Schaap een en ander toelicht over De Hokjesman in het algemeen, enkele fragmenten uit afleveringen in het bijzonder. Daarnaast de rol van Jurjen Blick in “De Hokjesman” als product, in het bijzonder betreffende Jurjen Blick’s sublieme werk als editor.[6]

.

De titel “Oubliette”

De titel lijkt niet zomaar gekozen: Oubliette is een naam, die afgeleid moet zijn van een Frans werkwoord: oublier. Dat betekent: vergeten.

.

De film:

.

.

Review

Een review van IMDb:

I saw this last month at the 2008 Palm Springs International Short Fest. From the Netherlands and director/writer Jurjen Blick this is the story of little handicapped girl (Emma Goosens) who lives in a large and beautiful old home and the time has come where she must leave the home to be admitted into the children’s ward of a hospital. A team of nurses are charged with the task overseen by a couple (Fred Butler and Caroline de Cristofaro. Also in the cast are Sem Van Den Nieuwendijk as the little boy and Mieke Mink as the old woman and Arie Smit as the old man. This is a drama with a twist at the end. Excellent cinematography by Willem Nagtglas and art direction from Wesley Kobus. I don’t recall that there was any dialog in this dark and brooding mysterious drama. Goosens is great as the little girl. I would give this a 8.0 out of 10 and recommend it.

.

Referenties:

  1. IMDb: Oubliette (2008)
  2. In The Palace: Jurjen Blick
  3. IMDb: Jurjen Blick, filmography
  4. VPRO: Stuk, een noodlotsvertelling
  5. VPRO: Over “Stuk”, een vierdelige docuroman
  6. PAUW: Uitzending 17 september 2014, van 29:50 tot 39:16

Aanvullende informatie

 

Bijgewerkt: Januari 1, 2019

 

.

.

.

Over levensfase3

Een educatief blog over de derde levensfase, de vierde levensfase, ouder worden, oud zijn, geestelijke groeiprocessen, films, documentaires en videos over ouder worden, kunst over oud zijn, therapieën voor ouderen.
Dit bericht werd geplaatst in Films en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.