Thaise Yoga Massage voor ouderen

Dit bericht behoort tot de categorie: Therapie voor ouderen

Een typische naam voor een therapie die meer en meer bekendheid krijgt en in 1991 in Nederland geïntroduceerd is door Tirza Bottema, nadat zij tijdens een reis door Thailand met deze massage kennis maakte. Door de jaren heen groeide dit uit tot wat nu hét opleidingsinstituut voor yoga massage in Nederland is: Thai Dee.

.

Wat is Thaise Yoga Massage?

De therapie vindt zijn oorsprong dus in Thailand, vandaar “Thai”. De term “Yoga” is duidelijk nu meer en meer yoga cursussen gegeven worden. Binnen de term Thai Yoga Massage is het echter iets anders: in plaats van zelf yoga oefeningen te doen doet de therapeut dit voor degene die deze bewegingsmassage ondergaat. Er is gedurende de behandeling een continue, zeer ontspannen, opeenvolging van diverse bewegingen, naast het stimuleren van speciale acupressuur punten op het lichaam en de meridianen.

De innerlijke houding en bewuste aandacht van de therapeut tijdens deze bewegings-massage is essentieel voor degene die de massage ondergaat: door deze mindfulness wordt door de patiënt veiligheid ervaren, geborgenheid, en kan deze zich diep ontspannen en zich totaal overgeven aan de handen, de bewegingen, van de therapeut. Speellijst met videos, gevuld met Thaise Yoga Massage sessies.

Let wel: Thaise Yoga Massage voor ouderen is afgestemd op de mobiliteit, en souplesse van de oudere persoon. Dit wordt uitgelegd in het hoofdstuk na de video. Omdat de massage een bewegingsmassage is en niet een massage expliciet op de huid, met olie, draagt men makkelijk zittende kleding die het mogelijk maakt om je vrij te bewegen en te voelen, en te laten bewegen zonder dat deze knelt: door zowel de therapeut als de persoon die gemasseerd wordt. De massage wordt hier op een zachte massage vloermat gegeven, maar voor ouderen kan die massage gegeven worden terwijl men op een massagetafel ligt. Er wordt steeds steeds zeer omzichtig zorg gedragen voor een ultiem comfortabele positie. In de video ziet u een deel van een totale behandeling. Men forceert nooit en weet precies de grenzen. Alle bewegingen vloeien in elkaar over, zijn ritmisch, harmonisch, bewust, aandachtig, geconcentreerd, zeer gedisciplineerd, kundig en hebben een weldadig effect. 

.

.

.

Thaise Yoga Massage voor ouderen

Tirza: “Voor ouderen kan de Thaise massage zeker heilzaam zijn. Het kan stijfheid in spieren en gewrichten verminderen en de werking van de gewrichten door de aanmaak van gewrichtsvloeistof verbeteren. Door dat laatste zijn de gewrichten letterlijk beter gesmeerd en daarnaast worden via gewrichtsvloeistof nieuwe voedingsstoffen naar het kraakbeen getransporteerd en afvalstoffen afgevoerd. De kwaliteit van het kraakbeen blijft daardoor beter. Daarnaast blijven de fasciae (een soort bindweefselstructuur die alles in ons lichaam met elkaar verbindt) soepel. Veel stijfheid wordt veroorzaakt door verklevingen van deze fasciae. Los daarvan is de massage natuurlijk ook ontspannend, vergroot het het lichaamsbewustzijn en gewoon een fijn moment voor jezelf. Voor iedereen heilzaam.”

Over therapeuten die werken met Thaise Yoga Massage en hun kennis over ouderdom, ouderen, zegt Tirza: “De mensen die bij mij de driejarige opleiding hebben gevolgd zijn voldoende getraind om aan te voelen wat wel en wat niet bij ouderen kan.”

Het is daarom dat ik hier de link naar de lijst met door haar, en haar docenten, opgeleide therapeuten aanreik.

Op de kaart:

.

.

.

Over levensfase3

Een educatief blog over de derde levensfase, de vierde levensfase, ouder worden, oud zijn, geestelijke groeiprocessen, films, documentaires en videos over ouder worden, kunst over oud zijn, therapieën voor ouderen.
Dit bericht werd geplaatst in Therapie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.