Bach bloesem therapie voor ouderen en mantelzorgers

Dit bericht behoort tot de categorie: “Therapie voor ouderen

.

Angst, stress, overbezorgdheid, verdriet, onverwerkte traumatische ervaringen, geen grenzen aan kunnen geven, geen nee durven zeggen, eenzaamheid, weemoed, nostalgie, heimwee…: dit zijn enkele van de vele gemoedstoestanden waar men last van kan hebben, of erger: door geregeerd wordt. Het is goed te weten dat we niet onze gemoedstoestand zijn, maar dat we er negatief door beïnvloed worden, niet alleen degene die eraan lijdt, maar ook de omgeving heeft last van die negatieve gemoedstoestanden. 

Er is wat aan te doen en het is erg eenvoudig! Wat ik hier deel is een korte samenvatting van wat ik bestudeerd heb voordat ik er als officiëel geregistreerd natuurgeneeskundig NØAG therapeut mee ging werken, en vooral ook wat ik zelf ervaren heb toen ik er zelf mee aan de slag ging.

elm

De bloesem van de iep (elm)

.

Bach remedies veilig

Op de eerste plaats: het is een absoluut veilige therapie. De bloesems kunnen via druppels naast reguliere medicijnen probleemloos ingenomen worden, zonder verkeerde interacties te veroorzaken. De Bach bloesem remedies werken namelijk op een heel ander vlak dan reguliere medicijnen. Zelfs de reguliere medicijnen die voor zeer ernstige psychische klachten ingenomen worden kunnen probleemloos gewoon ingenomen worden, naast de bloesem remedies. Het is zelfs zo dat er een duidelijke positieve emotionele, mentale en geestelijke ondersteuning plaatsvindt van de klacht, waarvoor die reguliere medicijnen worden ingenomen. Het is wel belangrijk te vermelden hier dat u nooit de reguliere medicijnen op eigen initiatief mag stopzetten.

.

Dr. Bach

Dr. “Betsj” en niet “Bag”, Dr. Edward Bach was een Britse dokter, homeopaat en bacterioloog. Hij had meer sensoren dan de gemiddelde mens, en hij kon via die sensoren en die hogere begaafdheid, een zeer ver ontwikkeld hoger bewustzijn, kennis verzamelen van de bloesems van planten en bomen en waarvoor deze in te zetten. Hij heeft zo een verzameling van 36 remedies gecreëerd, die voor evenzoveel gemoedstoestanden voorgeschreven kunnen worden.

professionalset-bach

De bloesems zijn bovendien te mixen met elkaar, tot een maximum van vier. Sommige therapeuten gaan tot maximaal zeven verschillende remedies. In mijn blog over alternatieve geneeswijzen kunt u meer lezen hierover. Mocht u het Engels lastig vinden om te begrijpen dan vindt u vast een website in het Nederlands via google, of deze.

.

De keuze van de remedies

Ieder mens is anders en ieder mens heeft zijn eigen gemoedstoestanden, zijn eigen zwakheden, onvolkomenheden en karaktertrekken. Om deze te leren zien, en erkennen, is het goed om hierover te gaan lezen. De Engelse website van de Dr. Bach remedies heeft een lijst met remedies en waarop zij een goede invloed hebben, dat wil zeggen: welke remedies die en die negatieve gemoedstoestand omzetten, neutraliseren.

Wanneer u niet goed weet hoe de juiste keuze te maken is het een goede investering in u zelf om hiervoor contact op te nemen met een therapeut. Wanneer het een erkend therapeut is krijgt u het hoogstwaarschijnlijk zelfs vergoed door uw verzekeraar. Uw verzekeraar kan u hierover duidelijkheid verschaffen. Soms wordt de ene therapeut wel vergoed en de andere niet, hoewel ze beiden dezelfde opleiding hebben gehad. Dit komt doordat de beroepsgroep waar zij bij aangesloten zijn, wel of niet door uw verzekeraar vergoed wordt. Dus informeer eerst voor u kiest.

De therapeut zal door gerichte vragen te stellen al vrij snel samen met u een goed beeld kunnen schetsen over uw gemoedstoestanden, uw emotionele problemen, uw geestelijke nood of pijn. De therapeut kan ook een speciaal op u afgestemd remedie-flesje samenstellen: een flesje met pipet, en druppels voor drie weken, vier maal daags vier druppels op de tong. U hoeft dan niet zelf de stockflesjes met geconcentreerde bloesems aan te schaffen. Deze kosten ongeveer dertien euro per stuk. Je doet er wel heel lang mee, maar op een gegeven ogenblik is de therapie wellicht niet meer nodig. Het is echter wel handig om altijd een aantal remedies in huis te hebben, voor directe hulp in noodgevallen. Een soort EHBO setje, voor algemeen bekende emoties, en mentale nood die zich bij ieder mens in het leven kunnen voordoen. In een van de hierna volgende paragrafen geef ik een aantal voorbeelden.

Let wel: de remedies werken zo subtiel dat je mogelijk niet direct merkt dat je ze ingenomen hebt, en zijn daarom zo prettig in gebruik: geen schok-effecten of onnatuurlijke stemmingswisseling. De bloesems werken in op de chemische huishouding die de psyche creëert, die het lichaam creëert via het zenuwstelsel en andere systemen en organen. Die chemische huishouding in ons lichaam bevat veelal een vervuilde hoeveelheid stoffen die negatieve gemoedstoestanden veroorzaken. De remedies werken in, en hebben tijd nodig om dit allemaal te neutraliseren. Hoe langer je al leeft met een klacht, een psychische klacht, een negatieve gemoedsstemming, hoe langer het duurt vooraleer de remedies klaar zijn met het opruimen hiervan. Alternatieve geneeswijzen zijn daarom minder populair: ze kosten vaak aanvankelijk meer tijd. Men vergeet echter dat voor de langere termijn alternatieve geneeswijzen tot oplossingen komen, omdat ze niet onderdrukken, zoals de reguliere medicijnen doen, en waardoor je dus ook niet van je klacht af komt. De chemische huishouding wordt door reguliere medicijnen niet schoongemaakt, maar wordt nog meer vervuild, en dus heeft de reguliere geneeskunde steeds zwaardere materialen (geneesmiddelen) nodig om te blijven onderdrukken. Soms echter is er geen andere optie meer dan de middelen in te nemen die de reguliere geneeskunde voorschrijft. Laten we vooral dankbaar zijn dat die bestaan. Alternatieve geneeswijzen zorgen voor preventie van ziekten. Ziekten zijn een eindfase van een langdurige periode van opstapelingen van disharmonieën.

Daarom is het puur gebruiken van Dr. Bach’s Rescue Remedy in eerste instantie een noodzaak, om alles wat hoog zit, te hoog, of doet overlopen, direct en efficiënt aan te pakken. Als reactie kan hierdoor moeheid ontstaan: eindelijk komt er ontspanning, na wellicht een leven lang alles geestelijk gedragen en meegesleept te hebben. Gun je lichaam en geest die tijd, slaap zoveel je nodig acht, en laat anderen maar kletsen. Slaap is een geneesmiddel op zich, en goed slapen, vooral diep slapen, is ongelooflijk gezond. Ook goed doorleefde dromen worden door Bach remedies geactiveerd en zijn een enorme hulp om een en ander te verwerken of te leren begrijpen. Fantastisch!

.

Eerste Hulp 

In ieder medicijnkastje zouden ook enkele Bach remedies aanwezig moeten zijn. Standaard. Als eerste flesje is er dus de “Rescue Remedy”, een soort van EHBO flesje voor alle gevallen van directe paniek, slecht nieuws, ongeluk, overmatige stress, een nachtmerrie, voor en na een operatie, een begrafenis, noem maar op. Eigenlijk zou de Rescue Remedy standaard aanwezig moeten zijn in ieder ziekenhuis, verzorgingshuis of verpleeginrichting.

Rescue_RemedyDe Rescue Remedy is een samenstelling van vijf Bach remedies die in alle gevallen van directe nood en overmatige emoties perfect passen, ook als samenstelling, en ieder apart. In de jaren dat ik als mantelzorger voor mijn moeder zorgde, als een aanvullende zorg voor de bejaardenverzorgsters en verpleegster in het bejaardenhuis, heb ik een enorme rust in haar kunnen creëren via de verzorgsters, die vaak naar haar toe moesten, ’s nachts, wanneer mijn moeder weer eens gillend en in totale paniek uit een nachtmerrie wakker werd. Hoewel de radio met klassieke muziek uitkomst bracht, de nachtmerries waren een dusdanige verschrikking dat ik de verzorgsters Rescue Remedy aanreikte, en gaf daarbij aan hoe dit te gebruiken: in acute nood vier druppels puur op de tong, en dit iedere vijf minuten herhalen, net zo lang tot de geestelijke rust teruggekeerd was, er een mentaal overwicht was teruggekeerd in mijn moeder’s hoofd. Het mooie was dat ze ging dromen op een andere manier: er was een moordenaar aan haar deur komen kloppen. Ze deed open en stond zo in haar kracht dat ze de moordenaar weg stuurde. Vertelde ze me. Daarna zijn de nachtmerries niet meer teruggekeerd. De remedies hadden haar angst omgezet in moed. Haar eigen kracht aangesproken, en geestelijk, mentaal, doen groeien.

.

Belangrijke remedies bij het ouder worden en zijn

  1. Walnut – Bij continue of regelmatige of acute veranderingen, het loslaten van het oude, het kunnen gronden, aarden, op nieuwe woonplekken, leefplekken, het doorbreken en loslaten van oude en negatieve patronen, het loslaten van contacten die je tegenhouden in je zelfontwikkeling. Walnut beschermt tegen negatieve invloeden vanuit de omgeving, ondersteunt je in je veranderings- en loslatingsprocessen, helpt je bij jezelf te blijven, ondersteunt in het leren ontdekken van je eigen wensen en voorkeuren, het maken van je eigen keuzes, sterkt je op je nieuw ingeslagen weg, steunt je in allerlei levensprocessen. Ondersteunt mantelzorgers bij het begeleiden van hun geliefden, hun zieke en/of in geestelijke nood verkerende partner, kind(eren), ouders, vrienden, die je energetisch leegzuigen en/of (bewust of onbewust) veeleisend zijn, jou claimen om er altijd voor hen te zijn zonder je enige tijd voor jezelf te gunnen. Totale zelfopoffering breekt je af en creëert een burnout. (Over)gevoelige mensen kunnen zelfs de problematiek van de ander op de eigen nek overal mee naar toe nemen, er (zwaar) onder gebukt gaan of er uiteindelijk zelfs aan onderdoor gaan. Moeder Teresa zei altijd tegen de haar helpers: “Eerst voor jezelf zorgen, goed eten en op tijd rusten, want als jij er onderdoor gaat, kun je er niet meer zijn voor de ander.” De hierbij aansluitende remedie is:
  2. Centaury – Helpt om “nee” te leren zeggen zonder jezelf schuldig te voelen.
  3. Mimulus – Bij gebrek aan zelfvertrouwen, allerlei soorten overgevoeligheden, en vormen van angst die men kan benoemen, zoals angst voor de toekomst, voor ongelukken, ziekte, de dood. Angsten worden getransformeerd in moed, zelfvertrouwen, en een houding: “ik kan het”. Wanneer je angst hebt maar je kunt niet precies zeggen waarvoor dan is Aspen een betere optie.
  4. Star of Bethlehem – Harmoniseert, helpt om slecht nieuws te verwerken, helpt trauma’s, schokkende ervaringen: acuut, vanuit een recent of ver verleden aan te kijken, te accepteren en te verwerken, helpt bij alle vormen van verdriet. Helpt ook lichamelijke trauma’s sneller te genezen.
  5. Honeysuckle –  voor mensen die in het verleden in plaats van het heden leven. Zij voelen dat hun beste dagen achter hen liggen en dat er weinig is om naar uit te kijken, en als gevolg daarvan willen ze vastklampen aan de verleden gelukjes (of verleden ongelukken).De remedie helpt ons om van het verleden te leren en te herinneren zonder dat het nodig is om het te herleven, zodat we in het heden kunnen leven en zijn, en vreugde kunnen halen uit vandaag en morgen.
  6. Hornbeam – wordt gebruikt tegen gevoelens van uitputting en vermoeidheid die er al zijn voordat er een inspanning is gemaakt. De persoon in deze staat voelt zich moe wanneer hij naar de eisen van de dag kijkt. Het is makkelijker om in bed te blijven of een start te maken of andere dingen te vinden – maar als er moeite kan worden gedaan om te beginnen, zal de vermoeidheid verdwijnen. Dit maakt dit middel anders dan “Olive”.
  7. Olive –  is de remedie voor vermoeidheid en uitputting na een poging van een of andere aard, zoals harde fysieke of mentale arbeid, of de lange strijd tegen ziekte.Het middel geeft ons wat we nodig hebben om onze kracht te herstellen en het vertrouwen dat we nodig hebben om verder te gaan. Men kan zich energiek voelen hierdoor, of men kan eindelijk goed rusten. Een oververmoeidheid kan zelfs de natuurlijke rust en slaap verstoren.
  8. Impatiens – Ongeduldig zijn, geïrriteerd, prikkelbaar, sneller willen dan men kan, het genoeg hebben van de tijd die herstel van een ziekte nu eenmaal kost. Het schept geestelijke rust, kalmeert de gedachten en gevoelens.
  9. Red Chestnut – is voor mensen die angst voelen voor het welzijn van anderen. Rode Chestnut-angsten verergeren de natuurlijke, normale zorgen; zijn tot het punt gekomen waar ze een negatief effect krijgen op de mensen waarover men bezorgd is, waardoor ze hun vertrouwen en zelfvertrouwen ondermijnen. Als we in deze toestand zijn, helpt het middel ons rustig, kalme gedachten naar onze geliefden te sturen, zodat we in plaats van om iedereen angstig zijn, de rots zijn waarop anderen kunnen leunen.
  10. Willow – is voor mensen die zich vervelend en bitter voelen over de manier waarop hun leven is verlopen. In een Willow-gemoedstoestand misgunnen we anderen hun succes en geluk, en weigeren we toe te geven wanneer ons eigen leven goed gaat. We geven de voorkeur aan beklagen, en neigen tot wrok en zelfmedelijden. Het middel stimuleert de wedergeboorte van optimisme en geloof. Het helpt ons om ons meer genereus te voelen ten opzichte van anderen en ervan bewust te worden dat negatief denken datgene kan aantrekken waarover we klagen.

(Bron: Balance Arts Studio en het Bach Centre)

.

Eenvoudige toepassing van de remedies

Bij een samenstelling van meer dan één remedie, maximaal vier remedies: twee druppels van ieder stockflesje in het glas, en aanvullen met bronwater. Dit glas gedurende de dag drinken, met kleine slokjes, zo vaak je nodig vindt, of prettig. Dit kun je lang blijven herhalen, opnieuw vullen dus, met weer opnieuw twee (in het geval u meer dan één remedie kiest) druppels en weer bronwater tot aan bijna de rand van het glas, zolang je zelf nodig vindt. Wanneer u slechts één remedie gebruikt dan neemt u hiervan vier druppels in een glas water.

handropper

Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren vooraleer je reacties bemerkt. Mochten er geen reacties komen, na enkele dagen, dan is het verstandig om contact op te nemen met een Bach bloesem therapeut. Het kan zijn dat er eerst of ernaast een andere therapie nodig is. Ik denk hierbij aan een osteopaat, een voet reflexzone therapeut, een acupuncturist, of Thai Yoga Massage. Deze therapieën worden op een nog te creëren bladzijde toegelicht.

.

Moet je in Bach remedies geloven om ze te laten werken?

Het feit dat Bach remedies aftreksels zijn van de natuurlijk-chemische stoffen van bloemen en bloesems, doet veel mensen twijfelen aan de werking ervan. Zijn bloemen en bloesems zo krachtig dat zij kunnen bijdragen aan genezing van psychische problematiek? Is de natuur zo geniaal? Zo krachtig? Ja! Maar, hoe bewijs je dat? De werkzame stoffen zijn microscopisch niet te vinden, althans niet met de apparatuur die de mens tot nu toe ontwikkeld heeft. Maar de “beschaafde” mens weet nog niet alles, is gerationaliseerd, en heeft zich losgekoppeld van zijn natuurlijke levensbron door de wetenschap tot God te verklaren. In de Nederlandse wiki wordt dan ook cynisch een “uitleg” weergegeven die absoluut niet klopt. Degene die het schreef heeft er totaal geen ervaring mee, heeft erover gehoord, en weet niet beter. Bach bloesems zijn nooit bedoeld om een ziekte te genezen, zoals wiki aangeeft, maar om psychische aandoeningen en ongemakken te voorkomen en te neutraliseren alvorens er een werkelijke psychische ziekte ontstaat. Ik spreek uit eigen ervaringen en nee ik ben niet placebo gevoelig.

Bach bloesem remedies worden met succes toegepast bij mensen van allerlei leeftijden, ook baby’s en peuters die je niet iets kunt wijsmaken. Ook dieren hebben enorme baat bij de remedies. Bach remedies werken ook bij hen die niet eens weten dat ze remedies innemen. Is dat ethisch juist, vraagt u zichzelf wellicht af, remedies laten innemen door mensen terwijl ze niet weten dat ze die innemen? Ik heb dat wel gedaan, nadat mij te kennen was gegeven dat men er niet in geloofde, dat het onzin was, dat het niet werkt, bijgeloof is. Die stelling heb ik doorgetrokken en dus water dat bij reguliere medicijnen gebruikt moest worden aangevuld met druppels die relevant waren. Het werkte wel degelijk. Het was zelfs zo sterk dat psychische processen geventileerd konden worden via zeer duidelijke dromen, dromen die inzicht verschaften, hielpen te verwerken. Stopte ik met die druppels dan verdwenen de dromen. En stapelde zich alles wat onderdrukt werd door de medicijnen weer op tot het weer escaleerde op een zeer negatieve manier. Dus zowel de mens die ik bijstond, en ook ikzelf, had er baat bij. Iedereen die met die mens te maken had. Het werd voor mij HET bewijs dat Bach remedies door alles heen gaan en op een zeer diep niveau hulp aanbieden, genezen, herstellen, helpen ventileren, omzetten. Bach remedies reiken verder dan de reguliere medicijnen. Toch doen ook die reguliere medicijnen hun dienst. Bach bloesems zijn dus heel duidelijk een zowel preventieve geneeswijze wanneer je nog niet diep in de psychische kreukels ligt, alsook een aanvullende geneeswijze.

Verder heb ik ook gewerkt met dieren in mijn voormalige praktijk. Een voorbeeld: een hond leek niet meer te genezen en de dierenarts wilde hem laten inslapen, maar het baasje kwam toevallig met mij in gesprek en nadat ik de hond een ontspannings- behandeling had gegeven (afstrijken van energieën om te kalmeren, de hond trilde en verloor steeds evenwicht) heb ik rescue remedy meegegeven. Het heeft hem er helemaal bovenop geholpen. Hij heeft nog jarenlang rond kunnen hollen. Wat was er gebeurd: tijdens een vakantie in Italië samen met het baasje was er een overstroming geweest en de hond heeft lang in het hoge water moeten staan. Hij was dus getraumatiseerd. Psychisch totaal ontredderd. In shock.

Voor het geval u aan de slag wilt met Bach bloesems, en u weet hier niet voldoende van, omdat u geen cursus heeft gevolgd hierin bijvoorbeeld, geen psychologische inzichten heeft, dan is mijn advies om een erkend therapeut te consulteren. Bloesem remedies zijn wel degelijk een therapie, roepen mogelijk onbekende reacties op, vragen, en dit vraagt om een deskundige begeleiding. Vandaar dat verzekeraars natuurgeneeskundig-therapeuten vergoeden. Zelf was ik aangesloten bij NØAG. Wilt u zelf een eenvoudige cursus volgen: SAGHO

.

Afbeeldingen van de Bach bloesems

In een speciaal “board” in Pinterest heb ik een verzameling aangelegd over de Bach bloesem bloemen en meer. Klik hier.

 

Bijgewerkt: 20 juni 2018.

 

.

Over levensfase3

Een educatief blog over de derde levensfase, de vierde levensfase, ouder worden, oud zijn, geestelijke groeiprocessen, films, documentaires en videos over ouder worden, kunst over oud zijn, therapieën voor ouderen.
Dit bericht werd geplaatst in Therapie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.